pén. júl 19th, 2024

Világéletemben automata sebváltós járműre vágytam. Ez a nagy vágyakozás egészen pontosan a vezetéssel kapcsolatos első élményem alkalmával keletkezett. Az történt ugyanis, hogy az őrületbe kergettem a gépjárművezető-oktatómat azzal, hogy még az átlagnál is gyengébben ment a váltás.

A második dolog, ami miatt jelenleg is kitartok ezen véleményem mellett, az, hogy meggyőződésem, hogy a balesetek előfordulásának lehetősége erősen lecsökken egy autómata sebváltós autóval – hisz a sebváltásra manuálisan már nem kell ügyelnünk. Emellett a kényelmessége miatt is nagyon tetszettek nekem ezek a modellek, mivel egy ismerősöm folyton azt hangoztatta, hogy ezekben az autókban egyszerűen nem kell olajat cserélni.

Ez az olajcserés dolog valahogy nagyon megragadt bennem, és néha rá is kérdeztem általam szerencsésnek tartott autómata sebváltós tulajdonosoknál, hogy milyen gyakran cserélnek olajat. Még most is látom a tekintetüket magam előtt, ahogy rám merednek – autómata váltó olajcsere? Hát az meg minek? Egy autómata sebváltós autó élethosszig tart, még olajcsere nélkül is száguld.

Az automata váltó olajcseréjével kapcsolatban gyakran találkozunk azzal a fogalommal, hogy „élettartam feltöltés”. Ez is egy roppant veszélyes kijelentés, mert az automata sebességváltós autók tulajdonosai amúgy is hajlamosak egészen másképpen gondolkodni. Ez az olaj nélküliség annyira eluralkodott már köztük, hogy nehéz meggyőzni őket az ellenkező álláspontról.

 

Pedig nagy szükség lenne rá, mert természetesen a valóság teljesen mást takar. Nagyon is szükséges az olajcsere az autómata váltós autóknál is. Az élettartam feltöltés pedig inkább egy olyan időintervallumot jelöl, melyet egyébként sok gyártó nem is ad meg. Az autómata váltó olajcsere szükségtelenségéről elmondhatjuk tehát, hogy az egész egy városi legenda csupán.

 

Az autó tulajdonosok így a sebességváltó minőségének romlásában látják meg azt, hogy szükséges lenne az olajcsere. Ezek a meghibásodások úgy is jelentkezhetnek például, mint a hirtelen vagy késleltetett váltás, az alacsony sebességnél való rángatás, esetleg parkolási szituációban a rángatás.

És persze azt is tudomásul kell venni, hogy az automata sebességváltó autókat sem kerülheti el a mechanikus kopás. Ez pedig magyarul azt jelenti, hogy a kenőanyagban is megjelennek a fém részecskék. Ahol pedig a fém részecskék megjelennek a kenőanyagban, ott sajnos idővel jelentős károsodást is okoznak, mely jelentős javítási költségeket von maga után.

 

Akármilyen oldalról is nézzük, elmondható tehát, hogy az automata váltó olajcsere művelete mindenképpen szükséges a járművünknek. Ehhez a legoptimálisabb motorolajat megtalálhatjuk az olajwebshop.hu oldalán, mégpedig a speciális olajválasztó programok segítségével. Csak a gépkocsi adatainak berögzítését kell megejtenünk, és a rendszer nagyszerű termékeket fog feldobni, melyek a legoptimálisabbak járművünknek.

Az oldalon ezenfelül található egy olyan leirat, melyben az olajkeresés szabványok, gyártói jóváhagyások szerinti adatait tekinthetjük meg. Itt a nemzetközi szabványok rövidítései, valamint azoknak magyarázatai találhatók.

Ennek megfelelően azt is megtekinthetjük, hogy az adott olajok milyen viszkozitással rendelkeznek, illetve milyen csereperiódusúak. ĺgy találhatunk itt hosszú, illetve rövid csereperiódusú olajokat – személygépjárművekbe, valamint dízelüzemű haszongépjárművekbe is.

 

Az API, az Amerikai Kőolajipari Intézet benzines személyautókhoz ajánlott nemzetközi szabványát is megtalálhatjuk itt, ugyanúgy, mint a dízelüzemű haszongépjárművekhez ajánlott motorolajok besorolását és fő jellemzőit is.

Ezek a jellemzők alapvetően a károsanyag kibocsátási előírások, valamint az előzőekhez hasonlóan a hosszú, valamint rövid csereperiódus alapján osztályozzák az olajokat.

 

Az oldalon megtalálhatóak továbbá a BMW gyártói jóváhagyások is. Itt természetesen a különféle BMW motorokhoz ajánlják az adott olajokat, elsősorban a motor teljesítményének függvényében.

 

Ezen kívül találhatunk még az oldalon Fiat, illetőleg Ford gyártói jóváhagyásokat is. Mindkét esetben szintén az adott márka különféle teljesítményű modelljeivel való kompatibilitását vizsgálják a különféle anyagoknak.

A General Motors gyártói jóváhagyásokat is megtalálhatjuk ezen felül, mely elsősorban a viszkozitás és a csere periódusok időfüggvényei szerint ajánlja az olajokat.

A Man gyártói jóváhagyások haszongépjármű motorolajok szabványait is megtalálhatjuk. Itt kiemelten a különféle váltójú eszközökhöz ajánlják az olajokat.

A Mercedes gyártói jóváhagyásoknál személyautós és haszongépjármű szabványok is szerepelnek – szintén természetesen az adott Mercedes típusú személygépkocsik, illetőleg haszongépjárművek adottságaitól függően ajánlják ezeket az olajokat.

 

A Peugeot és Citroen gyártói jóváhagyások szintén megtalálhatók az oldalon. A Peugeot-Citroen csoport előírása a 2019 után gyártott benzines és dízelmotorok részére készült, így még az ACEA C5 elvárásait is teljesíti.

 

Ezen felül megtalálhatjuk a Renault gyártói jóváhagyásokat, a Volkswagen gyártói jóváhagyásokat személygépkocsiba, illetőleg haszongépjárművekbe, valamint a Volvo jóváhagyásait is.

A Cummins gyártói jóváhagyások nagy teljesítményű, valamint a közepes és nagy teherbírású dízelmotorokhoz tartalmaz ajánlókat.

 

Remélhetőleg egyre szélesebb körben tájékozódnak az autómata váltós autóval rendelkezők, ennek következtében pedig egyre többen lesznek azzal tisztában, hogy ezeknek az autóknak is szüksége van az olajra, az olajcserére, és legfőképp a folyamatos ellenőrzésre.

 

Az olajwebshop.hu-n történő rendelés gyors és egyszerű. Rövid feldolgozási idő után a csomagok MPL futárszolgálattal, illetve Fáma futárszolgálattal kerülnek kiszállításra. Emellett lehetőség van még a MOL és az OMW csomagpontjain is a megrendelt áruk átvételére – akár 24 órán keresztül.

 

Az olajwebshop.hu az Árukereső által adományozott „Megbízható bolt” tanúsítvánnyal is rendelkezik, melyet az általa forgalmazott termékek kiválósága, illetve a szállítási és fizetéssel kapcsolatos korrektsége okán ítéltek oda vállalkozásnak.

Az olajwebshop.hu-nál előre utalással, illetve utánvéttel – készpénzes, illetőleg bankkártyás fizetéssel lehet vásárolni.

 

A megrendelt áruk átvétele akár személyesen is megtörténhet az olajwebshop.hu budapesti, Gyömrő út 115. alatti boltjában. Emellett az olajwebshop.hu rendelkezik mintaboltokkal is Kelenföldön, Óbudán és Kőbányán. Természetesen ezeken a helyszíneken is állnak a vásárlók rendelkezésére.

 

Az olajwebshop.hu oldalon tájékozódhatunk a futárral történő szállítás díjairól is. Egy kis táblázatban találjuk az erre vonatkozó adatokat. Alapvetően a szállítás díjait a megrendelt termékek értékének összege határozza meg. A táblázat szerint 5.000.-Ft alatt 1.490.-Ft,  5.000.- és 14.099.-Ft között 990.-Ft, 15.000.-Ft és 29.999.-Ft között 490.-Ft a szállítási díj.  A 30.000.-Ft-ot túlhaladó értékű megrendeléseknél már díjmentes a házhozszállítás.

Ezek a díjak a 20 kg alatti csomagoknak a Fáma futárral történő szállítási díjai. A 20 kg feletti rendelések szállítási díjait egy külön táblázat tartalmazza, melyre egyszerűen elnavigál az oldal.

 

Az olajwebshop.hu-nál lehetőség van vásárlói regisztrációra is. Ezt az opciót a főmenüből érjük el. Adataink, úgy, mint e-mail címünk, vásárló típusunk (cég vagy magánszemély) kijelölésével, a szállítási adatok kitöltésével és az általános szerződési feltételek elfogadásával feliratkozhatunk a webáruház hírlevelére is.

Ez azért is praktikus, mert az esetleges akciókról, valamint az új termékekről mind első kézből értesülhetünk az e-mail címünkre érkező hírlevelekből.

Ezen kívül online rendeléseink is sokkal gördülékenyebbek lesznek, hisz már egyetlen mozdulattal bejelentkezhetünk a vásárlói fiókunkba, és már semmi kitölteni valók nem lesz (hacsak nem változtak meg adataink). Ezzel együtt még gyorsabban a virtuális kosarunkba pakolhatjuk a megrendelni kívánt árut.