hét. szept 25th, 2023
vizesedés ellen

Egy saját otthon sok előnnyel jár, de mindig vannak olyan kihívások, amikkel tudni kell szembenézni és azokat mielőbb megoldani. Vannak esetek, amikor a régebbi típusú épületek, vagy az egyes szerkezeti elemek kispórolása komoly kihívásokat hoz létre. Egyértelműen ilyen a vízszigetelés kihagyása. Az ennek nyomán létrejött vizesedés ellen muszáj mielőbb hatékonyan fellépni. Az alapvető probléma, amikor a nedves környezetben a falak pórusaiban elindulnak felfelé a különféle folyadékokban oldott sók.

Ezek konkrét mechanikai romboló hatással bírnak. A hőmérséklet változás hatására a kristályok elkezdenek kicsapódni és növekedni, ami bár milliméteres tartományban érhető tetten, de ez bőven elég ahhoz, hogy a vakolat leválását okozzák. A vizesedés ellen tehát mielőbb kell valamit tenni, ha nem akarjuk végignézni a légkalapács szintű pusztítást, ami néhány hónap alatt végbemegy. De mit lehet megoldás a vizesedés ellen? Első lépésben jó megszüntetni ezt az állapotot. Erre többféle eljárás létezik függően a kialakult okoktól.

Amennyiben a szigetelés hiány a ludas, úgy az alap és fal találkozásnál a SikaMur® InjectorCream-100 bevetése az első lépés. A falba egymástól megadott távolságokra kell lyukakat fúrni és bejuttatni a komponenst, miután a vakolat eltávolítása megtörtént bizonyos mértékben. A készítmény elterül és egy áthatolhatatlan réteget képez, ami hasonló az eredeti szigeteléshez. Ezt követően a további vizesedés ellen falszárító SikaMur® Dry vakolat, erre pedig SikaMur® Finish cementmentes mész alapú simítóvakolat hordható fel. A végeredmény nem marad el.